Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křeček polní

8. 9. 2008
                                               Křeček polní

Český název : Křeček polní

Latinský název : Cricetus cricetus

Třída : savci

Řád : hlodavci

Popis : Délka těla křečka polního je 20-36 cm, váží 150-500g a má až 6 cm dlouhý ocas . Břišní strana je černá, hřbet žlutohnědý, pod bělavými až nažloutlými tvářemi je hnědočerný proužek srsti. Světlé pesíky hřbetní strany těla mají tmavé špičky. Ojediněle se vyskytují i zcela černí jedinci. V rozčilení cvaká zuby a pak se staví na zadní končetiny a zaujímá agresivní postoj. Křeček polní má velké lícní torby, ve kterých přenáší zásoby potravy do své nory. V chrupu, složeném ze 16 zubů, jsou nápadné 2 páry řezáků. Křeček polní obývá rozsáhle rozvětvené, často několik metrů hluboké nory. Nory si křeček vystýlá měkkým materiálem. K zimnímu spánku využívané ložnice se nacházejí v hloubce pod 2 m. V blízkosti se nalézá vždy zásobárna potravy, kterou je křeček schopen zaplnit až 15 kg zrní. Vedle rostlinné potravy konzumuje křeček polní hmyz a mláďata pěvců. Samičky jsou březí od dubna do srpna. Březost trvá asi 20 dnů. V závislosti na počasí rodí křeček polní 2 až 3 vrhy ročně. V každém vrhu může být 4-12 mláďat. Po 4 týdnech života se mláďata osamostatňují a opouštějí noru matky. Pohlavně dospívají po třech měsících života a začínají se rozmnožovat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář